Sant Vicent Ferrer complix enguany 600 anys des de la seua defunció en la ciutat francesa de Vannes. Les celebracions, en totes les diòcesis de València i Comunitat Valenciana, són especials perquè la festivitat és el preludi de les commemoracions de l’Any Sant Jubilar, atorgat per la Santa Seu, que se celebrarà en totes les diòcesis valencianes i en la de Tortosa, amb motiu del sext centenari de la mort del sant, el 5 d’abril de 1419. El Jubileu Vicentí s’obrirà el dia de la seua festivitat, el pròxim 9 d’abril, i es clausurarà en el mes d’abril de 2019.

MONCADA

Moncada té un cap de setmana intens. Un dels actes centrals d’esta celebració és la representació de “Els Miracles de Sant Vicent”, demà dissabte en el Centre Cultural “Blasco Ibañez”, a les 17:30 hores, interpretat pels xiquets i xiquetes de la Clavaria.

El diumenge, si el temps no ho impedix, estan tots cridats a participar en la Cavalcada Tradicional Valenciana que s’iniciarà a les 18:00 hores pel recorregut: Carrer del Negre, Plaça Creu de Quintana, Lluis Vives, Cervantes, Lepant, 25 d’Abril, Av. Ferran el Catòlic fins a arribar a l’Av. de la Mediterrània. Eixe mateix dia tindrà també lloc el trasllat del Sant a casa del Clavari Major, en el carrer Secretari Molins..

El dilluns 9 d’Abril, Festivitat de Sant Vicent Ferrer, se celebrarà una missa solemne a les 11:30 hores en l’Església de Sant Jaume Apòstol i la processó pel recorregut habitual a les 20:30 hores amb castell de focs artificials com a final de festa.

 

MUSEROS

Museros és una població amb molta tradició en la celebració de les festes vicentines. Les festes s’inicien hui divendres a les 18:30 hores amb la Passejà de la imatge fins a la Casa de Cultura, on és representen Els Miracles de Sant Vicent a carrec de l´altar de Meliana. En acabar dansà popular i trasllat.

El diumenge serà un dia de molta activitat: unflables per als mes menuts i els mes menudes al parc de la musica, sucar de pà i porta i per la nit canyes pels carrers del centre i en acabar cordà. A les 14:00 hores paelles en les places del poeta llorente i llibertat  ball a càrrec de l´orquestra twister.

Fotografía Juana Romero Madrid-Juro. Paelles Sant Vicent Museros 2017

ELS ALTARS DE SANT VICENT DE MELIANA I ALMÀSSERA

Dos poblacions de L´Horta tenen una tradició molt arrelada en la representació dels miracles del Sant a través dels seus altars. L’Altar de Meliana representa el diumenge 8, a les 17 hores, al Patronat de Meliana, el miracle “Quan per la mar be la fé”,  obra original de Rafael Meliá Castelló.

Per la seua banda l’altar d’Almàssera pertany a la Junta Central Vicentina de València. I esta compost per més de 40 xiquets dins de l’associació. L’obra que han triat enguany per a representar és “La Sorda” de Francesc Fabado.

LLÍRIA

Si hi ha un poble que recorde i venere a Sant Vicent eixe és Llíria. La figura del dominic valencià està íntimament lligada a la història de la ciutat de Camp de Túria. Segons la tradició, és la població on va tindre lloc “El miracle de l’aigua”, el més antic del sant que es recorda.

L’acte central més multitudinari de les festes de Llíria és la Romeria que tindrà lloc dilluns que ve dia 9. Una pregària en què es trasllada la imatge de Sant Vicent fins a l’ermita i que reunix a milers de persones en el parc natural on es troba situada. L’ermita ha sigut designada per l’Arquebisbat de València com un dels temples jubilares de l’Any Vicentí.

La romeria a l’ermita de Sant Vicent recorda la visita de Sant Vicent a Llíria a l’any 1410, amb motiu de la forta sequera que patia la població. Després de predicar un novenari en l’església de la Sang va partir en pregària penitencial fins al lloc on actualment s’ubica el santuari i va fer brollar l’aigua del brollador que es trobava sec, dient “el aigua d’este fonts creixerà o minvarà, però per a beure mai faltará”.

També hi ha temps per a la festa el diumenge 8 d’abril se celebra el XXI Festival de Paelles. Pots participar per 30 EUR per a 10 persones (llenya, taules, cadires arreglament per a la paella, paleta per a guisar-la Encara pots comprar els tiquets en Forn Sant Miquel Llíria, forn Ca Susi, forn El Rabal i BY fet a mà, així com a quansevol majoral o membre de la Junta.