Bétera viu demà l´Entrà de les Alfàbegues un dels actes de més colorit de l’estiu valencià

Gent de l'Horta > Fiestas y Tradiciones > Bétera viu demà l´Entrà de les Alfàbegues un dels actes de més colorit de l’estiu valencià

Demà del 15 d’agost, després de tot un any de dedicació, obreres i majorals celebren el seu dia gran. L´Entrà de les Alfàbegues es un dels actes de més colorit de l’estiu festiu valencià.

Les plantes que demà desfilaran en la procesó van ser plantades en el mes de març d´enguany en l´Hort de Les Alfabegues. Son impressionants plantes de mes de dos metres d’altura per metre i mig de diàmetre en la seua part superior.

Adornades cuidadosament amb canyes recobertes de cintes i coronades per flors de paper, les alfàbegues són transportades pels carrers de la localitat per les obreres de la Mare de Déu i els seus respectius acompanyants, els majorals.

Demà també és el dia gran de Cristina Boví, Julia Garrido, Maria José Ruiz i Mireia Picher Obreres d´enguany. La processó de Les Alfàbegues s’inicia a les 9 del matí des de l´Hort, despres de la despertà, amb un total de 16 plantes -8 per cada obrera- portades pels cosieters i un total de 17.000 quilos de confeti llançats pels majorals, en un colorit i vistosa cercavila plena de llum, soroll, música i festa.

La processó finalitza en l’església de Puríssima Concepció on les obreres oferixen els alfàbegues a la Mare de Déu de l’Asunción.

No hi haurà rècord d’altura enguany

El mestre alfabeguer, Ramón Asensi, ha declarat a l’agència Europa Press, que enguany els alfàbegues no batran el rècord d’altura «por la falta de calor intensa en un any estrany el que ha afectat el seu creixement»

El rècord es va aconseguir en 2012 quan les plantes van arribar a mesurar 2,86 metres. Asensi ha explicat que «criar els alfàbegues és un procediment que es repetix any rere any i l’element essencial per al creixement és que faça calor en els mesos que estan plantades i el seu major enemic la pedra, encara que enguany hi ha granissat no ha afectat les plantas».

En total s’han cultivat 44 Alfàbegues en l’hort i altres 30 en el cementeri. De totes elles només 16 participaren en l’entrada de demà. La resta s’ha enviat a Ajuntaments de la província, Ajuntament de València, Generalitat Valenciana i Corts Valencianes.

Fotografies: Obreres i Majorals 

Cristina Boví Obrera

Julia Garrido Obrera

María José Ruiz Obrera

Mireia Picher Obrera