Hui la Mancomunitat del Carraixet ha organitzat la tercera jornada de descobriment de l’horta. S’ha tractat de potenciar els camins i la ruta verda amb bici. D’esta forma, es mostra la proximitat de l’horta amb la ciutat i una manera fàcil i sostenible de conèixer l’entorn del Carraixet.

Les jornades per a descobrir l’horta han sigut organitzades dins del marc del Pla de Dinamització i Gobernanza Turística de la mancomunitat del Carraixet, que comprèn els municipis de Vinalesa, Foios, Alfara del Patriarca i Bonrepòs i Mirambell i al que s’han adherit a més, els municipis de: Albalat dels Sorells, Almàssera, Godella, Meliana i Montcada. El pla de Gobernanza està finançat tant per la Mancomunitat del Carraixet com pel Patronat de Turisme de la Diputació de València i la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana.

La jornada eixia des del carrer la sang, centre de la ciutat de València, fins a arribar a la ronda nord, punt en el qual canviem el paisatge urbà per l’horta. La primera parada ha sigut en el museu de l’horta d’Almàssera. Un espai que pretén potenciar els coneixements sobre els cultius de la zona. Els participants han degustat productes de Terra i Xufa i han pogut conèixer els procediments per a acudir amb futurs grups de visitants.

La segona parada els ha portat a conèixer una altra de la joies patrimonials de l’horta nord, el Palau de Nolla de Meliana. El grup ha pogut accedir a l’interior per vore in situ el resultat de la producció de taulells de Nolla i que actualment, es troba tancat al públic i a l’espera de començar les obres de rehabilitació.

La tercera i última visita, a sigut al castell d’Albalat dels Sorells, patrimoni protegit com Bé d’Interès Cultural des de 1985, i d’ací volta al centre de la ciutat. Durant tot el recorregut, d’unes 4 hores aproximadament, s’han pogut conèixer altres punts d’interès, com per exemple, el museu del Magistre, La Mozaira, el barranc del Carraixet i per descomptat, sèquies i cultius.

La comarca de l’horta nord és una comarca totalment plana, perfectament comunicada amb la ciutat de València a través del carril bici que segueix el traçat de l’Antiga Via Augusta romana i altres vies secundàries, també importants. En menys d’una hora es pot arribar des del centre de la ciutat a localitats com Alboraia, Almàssera o Meliana i recórrer tant el carril bici fins a Puçol com a xicotets camins d’horta, pràcticament sense trànsit, envoltats d’un paisatge de cultius que canvia amb cada estació.

Fotografies: Mancomunitat del Carraixet