La Germandat del Santíssim Crist de la Providència de Alboraia clausura la celebració del seu 90 aniversari

Gent de l'Horta > Poblaciones de l'Horta > Alboraia > La Germandat del Santíssim Crist de la Providència de Alboraia clausura la celebració del seu 90 aniversari

La Germandat del Santíssim Crist de la Providència i del Sant Calze d’Alboraia celebrarà dissabte que ve 12 de gener l’acte de clausura del seu 90 aniversari. L’esdeveniment consistirà en la celebració d’una eucaristia per Sant Joan de la Ribera a les 20 hores en la Parròquia de l’Assumpció de La nostra Senyora d’Alboraia.

Posteriorment, a les 21 hores tindrà lloc un concert per part de la banda de la Societat Musical d’Alboraia, dirigida per Eduardo Nogueroles, que estrenaran la marxa composta pel mateix director anomenada ‘Crist de la Providència’. El concert comptarà amb la presència de Dani de Basa, cornetista andalús de renom a Espanya, qui interpretarà al costat de la banda algunes de les peces incloses en el seu últim disc.

90 anys d´història 

L’11de juliol de 1928 es procedix a la Coronació Canònica del Santíssim. Crist de la Providència, regalat a la Parròquia d’Alboraia pel Patriarca d’Antioquia, Arquebisbe de València, Virrei i General, San Joan de Ribera (1569-1611), nomenat pel Rei Felip III.

La imatge va ser coronada per l’Arquebisbe de València, En Prudencio Melo i Alcalde. Les imatges de la Mare de Déu i San Joan, van ser esculpides per En José María Ponsoda. El Pas de la Germandat va ser construït per En Cristóbal Aguilar i decorat per En Vicente Balaguer. A partir de la Coronació i per la inquietud d’alguns devots naix la Germandat, amb la intenció que la imatge titular participara en els actes de Setmana Santa.

Ponsoda y Moncada

José Maria Ponsoda Brau va nàixer en el carrer València de Barcelona el 21 de setembre de 1882, fill de pares valencians. Va morir el 17 d’octubre de 1963, estant soterrat en el cementeri de Moncada, població en què tenia fixada la seua residència.

Casat amb Dolores Molina Brau de Ponsoda (cosina segona) amb la que va tindre diversos fills sense que cap li sobrevisquera pocs anys. A la mort de la seua esposa Dolores Molina el 25 de gener de 1946, contrau nou matrimoni amb Amparo Boix Ballester de Ponsoda (+ 18-08-1980) amb la que no va tindre fills.

Des de molt jove va treballar en el taller de l’escultor Salvador Torrás a Barcelona. Va estudiar en els Salesians i en l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona.

En 1900 es trasllada a València i col·labora en el taller de Damián Pastor Juliá. Establix un taller propi on realitza nombroses obres amb destinació a València i Múrcia principalment. Estava situat en la Plaça de Sant Llorenç, 2 de València.

Col·laboren amb ell escultors de la talla de Carmelo Vicent, Francisco Martínez Aparicio o José Maria Rausell entre altres molts. Va ser professor de l’Institut General Tècnic i de l’Escola d’Arts i Oficis de València. Va rebre en 1932 la medalla «pro Ecclesia e Pontifice»; per la seua gran labor d’escultor d’imatges religioses. Era Caballero d’El Puig de Santa Maria.

Al finalitzar la Guerra Civil va tindre el privilegi de restaurar la imatge de la Mare de Déu dels Desamparados que havia quedat molt danyada durant els anys de contesa. Al llarg de la seua vida va realitzar un gran nombre d’imatges totes de temàtica religiosa, sent per tots conegut la seua gran religiositat.